Bokföring – Så gör du

En av de vanligaste startup-relaterade frågorna vi får är hur man ska sköta sin ekonomi och bokföring. Det finns flera olika sätt att sköta sin bokföring på. Antingen så gör du det själv via ett bokföringsprogram eller så kan du vända dig till en redovisningsbyrå. Vilket som är bäst för dig och din verksamhet beror på flera olika faktorer, bland annat tid, kunskap och pengar.

Vad är innebär bokföring?

Bokföring är helt enkelt en sammanställning av alla inkomster och utgifter som ett företag har. Varje affärshändelse som sker i ett bolag så som exempelvis köp, utbetalning av lön eller skatter ska bokföras. Genom att bland annat bokföra så får du koll på företagets intäkter och utgifter och kan se om bolaget går med vinst eller förlust. På så sätt får du svar på viktiga frågor som hur mycket du kan ta ut i lön och hur mycket pengar som går in i bolaget. Alla som driver ett företag, oavsett bolagsform, har som skyldighet att upprätta bokföring. Ju oftare du gör din bokföring – desto bättre koll får du på ditt företags ekonomi.

Bokföringen är inte bara till för din skull

Bokföringen är inte bara till för din skull, det finns andra intressenter som av olika skäl har ett intresse av ditt bolags ekonomi. Det är viktigt att ha ordning på bokföringen så att de intressenterna kan få rätt information om ditt bolag.

Exempel på intressenter kan vara:

  • Investerare – inte minst i ett startup-bolag är det viktigt för eventuella investerare att bolaget har god ekonomi.
  • Skatteverket – som behöver underlag till inkomst- eller momsdeklarationen.
  • Banken – för att bevilja eventuella lån.
  • Aktieägare – som i egenskap av delägare vill ha koll på bolaget och hur de sköts.

Bokföring – Så gör du

Vart och hur kan jag bokföra?

Som tidigare nämnt kan du välja att sköta bokföringen själv eller kontakta en redovisningskonsult. Det behöver inte vara krångligt att göra det själv då det finns många bra plattformar som hjälper dig, men vi vet att tiden är otroligt viktig i en startup-fas och då kan det vara en fördel att få hjälp med bokföringen så att du kan fokusera på att utveckla och driva bolaget.

Det enklaste sättet är att bokföra med hjälp av ett bokföringsprogram, men du kan även bokföra manuellt i en kassabok. Det är däremot inte tillåtet att bokföra via vanliga kalkylprogram på din dator, utan du måste använda dig av ett bokföringsprogram som är anpassat efter lagstiftning kring bokföring.

Här är några exempel på bokföringsprogram:

Besök gärna Yuncture Extend – vår utbildningsplattform som hjälper entreprenörer runt om i Sverige, helt gratis! Här kommer du att hitta allt du behöver veta om hur du ska driva din startup framåt, eller hur du tar din affärsidé till ett riktigt bolag!

Share your thoughts