DIVE – Ett växande namn inom den digitala konstvärlden

DIVE Madhouse – En svensk konstnär med närmare 100.000 följare på Instagram och som de senaste åren blivit ett stort namn inom den digitala konstvärlden. 2018 deltog han i Yunctures inkubator och sedan dess pryds väggarna på kontoret av hans färgglada verk. Vem är personen bakom DIVE Madhouse och hur har hans företagsresa sett ut? Vi har fått möjligheten att ställa några frågor till Fredrik och fått hans bästa tips på hur man får sitt företag att växa på sociala medier.   

Vem är personen bakom DIVE?  

Jag heter Fredrik Sologub och jag är 28 år. Som person är jag nyfiken och passionsdriven i allt jag gör. Jag har många passioner och intressen; idrott, kommunikation, konst och företagande är några av sakerna jag brinner för, där jag skulle säga att konsten är det främsta. 

DIVE – Ett växande namn inom den digitala konstvärlden

Hur länge har du haft ett konstintresse och när började du måla?  

Jag har alltid haft ett intresse för ett kreativt uttryck. Det uttryckte sig i skrivande, drama och teater – fram tills för 7-8 år sedan när jag började måla på det sättet jag gör idag. Det finns en tydlig punkt för mig där det övergick från skrivandet till målandet. Det var en intensiv period med många nya möten och kulturella intryck. Jag befann mig i olika miljöer med mycket kreativa personer runt mig och vid ett tillfälle fick vi ett plötsligt, mycket starkt infall. 

När jag målar arbetar jag experimentellt och impulsivt och strävar ständigt efter att föra en dialog med mitt undermedvetna. Det kan låta underligt för vissa människor, men sättet jag målar på är väldigt likt sättet jag tidigare skrev på.   

Din främsta plattform för DIVE Madhouse är Instagram där du har över 90.000 följare, hur blev du så stor på Instagram?  

Jag tittade i tidigt skede på vilken plattform som var bäst anpassad för det jag gör – Det tror jag är en nyckel till framgång. Jag byggde sedan upp ett nätverk inom konst på Instagram. Vid den tiden var det inte så etablerat och självklart som det är idag, det var endast några få konstnärer som regelbundet delade sin konst på Instagram. Via mitt nätverk inom konstcommunityn fick jag möjlighet att chatta med folk från hela världen och dela erfarenheter med varandra. Här lades grunden och sedan har det blivit en så kallad “snöbollseffekt”.   

Jag skulle säga att det är viktigt att lägga mycket kraft på att bygga en bra och kvalitativ produkt/tjänst som folk gillar och efterfrågar. Det spelar ingen roll hur duktig du är på att kommunicera om du inte har en bra och kvalitativ produkt eller tjänst. 

Fredriks 3 tips för att få ditt företag att växa på sociala medier:  

Analys: 
Gör en analys utifrån din produkt/tjänst och hur kanalerna lämpar sig. Är du tillexempel revisor så kanske du inte ska lägga så mycket energi på Instagram utan istället kan LinkedIn vara att föredra, där dina kunder i huvudsak befinner sig. 

Se och lär: 
Sök runt efter inspiration och välj ut några konton, i den/de utvalda kanalerna, som du kan ta inspiration av. Bygg sedan upp din strategi utifrån det. Har någon tagit fram ett bra sätt att kommunicera på så kan du inspireras och ta lärdom av det.   

Nätverka: 
Det är här arbetet kommer in. Interagera med andras innehåll genom att gilla och kommentera. Ge uppskattning, support och tips på ett genuint sätt. Denna punkten tar tid och energi, men du får mycket tillbaka. – Viktigt här är att alltid vara genuin när du nätverkar 

 

DIVE – Ett växande namn inom den digitala konstvärlden

 

Vad bör man tänka på innan man tar steget att starta eget företag?  

När jag hade byggt upp en grund genom att bygga upp mitt nätverk kände jag via feedbacken att det kunde bära. Därefter satte jag upp en långsiktig plan och en målbild. En fördel för mig var att jag hade tidigare erfarenhet av entreprenörskap via mitt tidigare arbete. Jag tror att det underlättar att starta eget om du har testat på någon form av försäljning eller företagande tidigare, oavsett om det är på ICA eller via UF-företagande, 1 år eller 5 år, bara du har någon form av grund. Det är också viktigt att spara och lägga undan pengar till en buffert – det kommer du att behöva oavsett om du tar in externa investerare eller om det flyger organiskt.  

Vilket år var du med i Yunctures inkubator och hur ser du på den tiden?  

Jag startade företaget 2017 och tog under våren kontakt med Yuncture. Då var jag inte helt säker på vad en inkubator var och hur den kunde hjälpa mig. Det var då bra för mig att följa programmet samtidigt som jag fortsatte att utveckla mitt företag. – Sedan deltog jag i Yunctures inkubator våren 2018.   

Jag tror att man får ut mest av det när man har gjort grunderna själv. Det är då jag tror att man kan få störst utbyte av all kompetens och nätverk som finns i Yunctures inkubator – Istället för att inkubatorn ska sitta med enkla kom-igång-tips, som du kan komma fram till själv.  

Ett tips jag vill skicka med till dig som funderar på att söka till en inkubator är att fundera på vad du vill ha ut ur inkubatortiden. Det var jag väldigt klar med från början. Sätt dig ner med ditt team och ta fram 1-3 konkreta punkter som du vill ha hjälp med.  

I mitt fall ledde tiden i Yunctures inkubator framförallt till framtagandet av en affärsplan, en kalkyl och en framgångsrik investeringsrunda. Affärsplanen och kalkylen jobbar vi fortfarande, 3 år senare, med som grund och vi gör det tillsammans med de kompetenta partners vi med stor hjälp av Yuncture, fick in genom vår investeringsrunda.

 

Vad händer härnäst?  

Massor skulle jag säga! DIVE Madhouse Mag är ett konstmagasin som vi lanserade i höstas, det är en go-to-guide för alla med ett konstintresse. Idag har plattformen 758 000 följare på Instagram. Nu håller vi på att ta fram en medlemsplattform som hjälper konstnärer från hela världen att synas mer vilket innebär att fler i framtiden ska kunna följa sin dröm – att leva på sin konst.   

Sedan arbetar jag också intensivt i skapandeprocessen i studion just nu inför en stor soloutställning i Göteborg, tillsammans med en annan stor aktör. Den kommer öppna i sommar, mer information kommer inom kort! Sedan har jag även ett flertal internationella utställningar på gång, i bland annat London, Paris och Madrid. 

Vart ser du DIVE om 5 år?  

Jag vill vara en av världens största konstnärer inom min genre, abstrakt och samtidskonst. Om det blir fysiska eller digitala utställningar, det får vi se. Idag har jag ungefär 100 konstsamlare över hela världen – och det vill jag fortsätta att bygga vidare på. Det händer också mycket spännande grejer just nu inom NFT – Det skulle kunna vara en revolution inom konstvärlden, men det återstår att se…  

 

Share your thoughts