Från Yunctures inkubator till Silicon Valley

Minns du Daniel Blomdahl som tidigare satt i Yunctures inkubator med sitt bolag Enabi? Det har nu gått ett år sedan programmets slut och det har hänt mycket för Daniel och Enabi. Bland annat så har man pivoterat och utökat teamet och befinner sig just nu i ett nytt utvecklingsstadie. Allt detta samtidigt som Daniel också pendlar mellan Göteborg och Silicon Valley.  

Den 6:e september 2021 klev Daniel in i Yunctures inkubator tillsammans med tre andra startup-bolag. Tanken var då att Enabi skulle hjälpa industribolag att ta nästa steg i den industriella revolutionen genom att erbjuda ett webbaserat verktyg som gör det möjligt att analysera data och på så vis fatta mer faktabaserade beslut. 

Daniel var vid denna tidpunkt ensam i bolaget och han berättar hur det blev tydligt under inkubatorprogrammet att det är svårare att lyckas som ensam person. 

– Det var egentligen Eric som är ansvarig över inkubatorn på Yuncture som öppnade upp för den tanken och ju mer jag funderade på det insåg jag fördelarna med att ha någon med mig. Jag började då leta runt bland mina kontakter men jag hittade aldrig en “perfect match”. 

Vid samma tid satt Daniel som vanligt och ringde kalla samtal för att sälja in sitt analysverktyg. Det var då han fick kontakt med Joakim, som konsultade som systemansvarig på ett bolag. Här berättar Joakim själv om samtalet. 

– Daniel ringde och ville sälja in sitt analysverktyg till mig. I vanliga fall är jag svår för telefonförsäljare men det var något speciellt med Daniel och jag lyssnade faktiskt på vad han sa.  

Han fortsätter. 

– Jag blev väldigt imponerad över det han hade gjort. Jag hade till viss del redan byggt upp ett eget system där vi kunde gräva ut den data vi behövde. Men Daniel hade gjort det på ett helt annat sätt och dessutom riktigt snyggt paketerat. Där och då bestämde vi oss för att boka upp ett uppföljningsmöte så att vi både kunde berätta mer om våra egenutvecklade lösningar. 

Uppföljningsmötet blev lika lyckat som det första telefonsamtalet och där någonstans väcktes tankarna på att göra något tillsammans, men vad de skulle göra var inte självklart. De tog en weekend i Spanien med målet att lista ut just detta. På flygplatsen på vägen hem trillade polletten ner hos Daniel – det är ju ett CRM-verktyg som våra kunder behöver.

Att utveckla ett eget CRM-system är väl i sig inte en unik idé. Men genom att Enabis system har en tvåvägskoppling till Monitor, ett system som används av merparten av Nordens industribolag, har de en bra utgångspunkt. Monitor är ett affärssystem där man hanterar alla inköp, ordrar och i stort sett hela tillverkningsprocessen. Det är ett bra system, men säljstödet är bristfälligt och det resulterar ofta i att man kompletterar med Excel-listor, LinkedIn eller ett CRM-system som inte synkar med Monitor vilket skapar onödigt dubbelarbete. 

Så nu är Daniel och Joakim mitt i en utvecklingsfas av Enabi säljstöd som kommer att ha en unik tvåvägskoppling till Monitor. Under hösten har de parallellt med andra jobb genomfört intervjuer och nu kört hårt med programmering och UX och nu är det äntligen dags att börja sälja. 

Antagligen har du som läsare redan listat ut att Daniel hittade sin delägare i Joakim? Och om du inte hade gjort det så hoppas vi att det blev tydligt nu. Inom kort kommer de båda att arbeta heltid med satsningen. Men hur kommer Silicon Valley in i bilden då? 

Jo, Daniel hoppade på ett uppdrag där han skulle implementera Monitors system på en industri-startup. Under hösten tog han rollen som säljansvarig och några av deras kunder är de största techbolagen i Silicon Valley. Han har då fått möjlighet att vara med och öppna dörrar genom nykundsmöten hos flera av USA’s största IT-jättar. 

– Nu har jag erfarenhet av att vara säljare på en industri som använder sig av Montitors system. Det är precis de som är Enabis användare och kunder så jag har verkligen fått bra insikter. Det känns kluvet och tråkigt att behöva avsluta det uppdraget samtidigt som det känns självklart att satsa på vår eget bolag.  

Besök Enabis hemsida för att läsa mer om deras säljstöd för Monitors affärssystem. Här kan du läsa en annan framgångssaga från vår inkubator, Wellibites – från inkubator till internationell försäljning. 

Från Yunctures inkubator till Silicon Valley

Daniel Blomdahl & Joakim Ekedorff Waller

Share your thoughts