Vad är en investeringsrunda och hur fungerar det?

Har du hört talas om begreppet investeringsrunda och undrar vad det är? Eller står du kanske i ett läge där det är dags att ta in externt kapital i ditt företag? Vi hjälper dig att reda ut begreppet och delar några tips på vägen.

Vad är en investeringsrunda?

En investeringsrunda är en period av tid då ett företag söker investeringar från interna och externa aktörer, såsom exempelvis venture capital-fonder eller ängelinvesterare. Syftet med en investeringsrunda är att skaffa kapital för att kunna finansiera företagets tillväxt och utveckling. 

Hur går en investeringsrunda till?

Det finns olika sätt att gå tillväga när man söker investeringar och vilken metod som är lämplig beror på företagets storlek, livscykel och investeringsbehov. Här listar vi några vanliga typer av investeringsrundor:

 • Seed-investeringar
  Detta är de första investeringarna som görs i ett bolag och de syftar till att finansiera företagets start och tidiga tillväxtfas. Seed-investeringar är ofta gjorda av ängelinvesterare eller investmentbolag.
 • Serierunda A
  Efter en seed-investering kan man göra en så kallad “serierunda A” som syftar till att finansiera företagets tillväxt och att skapa en stabil bas för fortsatt utveckling. Dessa investeringar görs ofta av venture capital-fonder.
 • Serierunda B
  Nästa steg är “serierunda B” för att finansiera företagets fortsatta tillväxt och expansion. Dessa investeringar görs ofta fortsatt av Venture Capital-fonder samt andra strategiska investerare.
 • Serierunda C och senare
  Dessa investeringsrundor är gjorda i mer etablerade företag som redan har gått igenom tidigare rundor. Syftet med “serierunda C” och senare är att finansiera företagets fortsatta tillväxt och expansion samt att generera avkastning för investerarna. Likt ovan investeringsrundor görs även kapitalinjektioner i detta skedet ofta av Venture Capital-fonder och strategiska investerare. 

Här är ett axplock av bolagen Yuncture investerat i. Läs mer om bolagen här.

 

Hur investerar Yuncture?

För Yunctures del går vi gärna in i tidiga skeden, dvs. i seed-skedet. Vi gör det av anledningen att kunna ha möjlighet att hjälpa till i uppstarten av ett bolags resa, och för att kunna bidra på ett bra sätt. Däremot är Yuncture alltid öppna för att göra en så kallad återinvestering i framtida rundor, för att bibehålla en stabil position som aktieägare under en längre tid. Det skapar dessutom en trygghet för entreprenören att veta att befintliga ägare är beredda att gå in med mer kapital vid behov, istället för att hela tiden behöva kontakta helt nya, externa, investerare.

Förbered dig ordentligt

Om du är intresserad av att söka investering till ditt företag är det viktigt att du förstår hur en investeringsrunda fungerar och vilken typ av investering som är lämplig för ditt företag. Det är också viktigt att du har en affärsplan som du kan presentera på ett kraftfullt sätt för potentiella investerare.

Innan du börjar söka investering är det också viktigt att du har en tydlig idé om vad du söker och varför. Du bör också ha en uppfattning om hur mycket kapital du behöver och vad du planerar att göra med det. Att vara väl förberedd kan hjälpa dig att locka investerare och att få den finansiering du behöver för att driva ditt företag framåt.

 

Yuncture investerar i startupbolaget Nothing F!SHY

Yunctures senaste investering gjordes i Nothing F!SHY. Läs pressreleasen här.

 

Hur sätter man en värdering på sitt företag?

Det kan vara komplicerat att sätta en värdering på sitt bolag, inte minst när man är i startup-fasen. En bra parameter att utgå ifrån är därför att fundera kring vad du är beredd att “släppa ifrån dig” när det kommer till ägarandelar. Vissa vill ha total kontroll över sitt bolag, medan andra är villiga att ge ifrån sig mer andelar för att få in en stark aktör. Detta är helt individuellt och skiljer sig från bolag till bolag, så fundera som sagt vad som känns bekvämt för dig. Om du exempelvis är beredd att “släppa” 10 procentandelar av bolaget, och du är i behov av 1 mkr, då finns det ett logiskt resonemang att värdera bolaget till 10 mkr. Däremot blir det alltid en förhandlingsfråga med investerare om huruvida det känns rimligt eller inte, men det uppskattas av potentiella investerare att få reda på en ungefärlig värdering innan man börjar diskutera.

Kom ihåg att en investeringsrunda kan vara en lång och krävande process – så för att lyckas bör du vara ute i god tid och vara väl förberedd. Vill du läsa mer om våra investeringskrav eller kanske skicka in en investeringsförfrågan? Klicka här. 

Share your thoughts